08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-12.00, 13.00-17.00
Väntetider: Mottagning 2-4 v. Operation 3-6 v.

Långvarig stelhet och smärta i axeln

Hej! Många år med värk från axlar,armar armbågar, handleder och händer. Gått att leva med. Sedan oktober 2012 har värken från axlar eskalerat, värst i höger axel. Kan bara ligga på rygg, sover inga hela nätter, svårt att duscha, dra upp byxorna, stoppa ner skjortan, torka mig i baken efter toabesök. Jobbar som vanligt men livet är besvärligt. Läser ett röntgensvar från 2017-04-12 från allmänläkaren på VC: vä axel: 2mm stor kalk subakromialt, annars normalt ingen artros. hö axel: normalt fynd, ingen artros. Allt bra, tack och hej! Min fråga: vad gör jag nu?

Vad gäller vänster axel så bör man fundera över diagnoserna frusen axel eller impingement. En uttalad stelhet i axeln där man inte kan lyfta armen upp till axelhöjd, inte kan nå ryggslutet med handen brukar oftast vara en frozen shoulder.

Frozen shoulder i 10 års tid

Har i 10 års tid gått på sjukgym efter frusen axel. Drog i trädgren under skadetiden o armen liksom försvann. Jag kan inte jobba mer än enhalvtimme sen lossnar den och då vilar jag den. Så går rundgången. Om man drar ut den hårt är den borta i två veckor med värk. Vilken operation är bäst?

Det är inte så sannolikt att du haft en frozen shoulder i 10 års tid. Frozen shoulder är självläkande, men ibland kan tillståndet i ett senare skede leda till en “impingement“. Prata med din husläkare, se till så du får en röntgen, därefter en remiss till en axelspecialist.

Frozen shoulder efter MC-olycka

Har gjort slätröntgen och MR med följande utlåtande, men vad betyder det i klartext?

“Påbyggnader på framför allt caput humerus inferiora ledytekant. En antydd reduktion av ledbroskhöjden verkar också finnas i humeroskapularleden och i intilliggande skelett i scapula finns cystiska förändringar.”

Ont på natten sedan 6 mån.

Hejsan! Jag har sedan januari haft ont speciellt nattetid i min högra axel. Gjordes en slätröntgen som visade inflammation och jag fick kortison i leden men sen har det mer och mer utvecklats till en frozen shoulder med stelhet, värk och rörelseproblem.