Besvarad av den .

Ont i axeln efter en scapulafraktur

Hej har nu fått 4 st kortisoninjektioner detta har dock ej hjälpt. Smärtan kvarstår värst är det vid belastning eller när man skall sova kan absolut inte sova på denna axel. Så sömnen har blivit mycket lidande av detta .
Har varit på återbesök med resultat av ytterligare en spruta i ett senfäste
Vad borde vara en rimlig åtgärd av denna axel?

”Frisk man som föll den 2014-07-16 och ådrog sig en scapulafraktur med lätt dislokation. Konservativt behandlad. Inget ledengagemang i frakturen. Inledningsvis gick sjukgymnastiken bra och patienten blev successivt förbättrad avseende smärta och rörlighet. Började jobba 25 % och gjorde en rörelse med armen på jobbet då han skulle klättra upp på en stege, inget större trauma men efter detta mer ont och smärtan har nu suttit i i drygt 6 veckor, successivt sämre avseende både smärta och rörlighet. Har ett mer och mer inskränkt rörelseomfång, framförallt besvär med abduktion och utåtrotation och vilovärk. Klarar precis att arbeta 25 % med anpassade arbetsuppgifter.
Lokalstatus

Höger axel: Lätt palpöm från ventral och dorsalsidan över leden. Mycket lätt palpömhet över scpaulaspetsen kring frakturområdet. Ingen palpabel frakturhak och ingen instabilitet. Aktiv rörlighet: Flexion 170° bilateralt. Abduktion 100°. Utåtrotation 30° jämfört med 85° vänster sida. Inåtrotation till sacrum jämfört med TH6 vänster sida. Smärta i ändlägena. Förut några grader mer utåtrotation passivt än aktivt men mycket tydligt skillnad jämfört med vänster sida. Bedöms som kapselstelhet. Smärta vid provokation i ändlägena. God kraft i rotatorcuffmuskulatur.
Bedömning/Åtgärd

I första hand misstanke om frusen skuldrautveckling. Patienten får en intraartikulär kortisoninjektion via mottagningen och sätts upp för att få 3 nya via röntgen med 2 veckors mellanrum. Därefteråt besök. Förlänger patientens sjukskrivning och skickar hem till patienten. Tar också en röntgenbild för att se att det verkligen inte är komplikation till frakturen som ställer till detta. Röntgen utfaller väsentligen som väntat, frakturspalten synts fortfarande men det har tillkommit kallus och ingen stor felställning. Tolkar det som en frusen skuldra och behandlar patienten för detta och därefter återbesök till undertecknad.”

 

En scapulafraktur i din ålder innebär oftast att din axelled utsatts för ett tämligen kraftigt trauma och andra strukturer än just skulderbladet kan ha skadats. Hos yngre patienter är labrum och bicepsankaret mer utsatt för skador än ändra strukturer. Hos medelålders eller äldre patienter är rotatorcuffskador vanligare. I enstaka fall kan man ibland se en nervinklämning (n.suprascapularis) efter en scapulafraktur. Man får förmoda att man uteslutit en rotatorcuffruptur med hjälp av ultraljudsundersökning eller MR-undersökning.  Har man väl uteslutit en rotatorcuffskada så verkar det vettigt att påbörja en sjukgymnastisk behandling. / Carlos Rivero Siri, spec. ort. 

Armen domnar bort vid handbollsspel

Jag har haft problem med min axel i snart tre år. Besvären kommer när jag spelar handboll och ska skjuta, det gör väldigt ont i axeln och hela armen domnar bort i någon minut. Jag har gått hos en sjukgymnast nu i tre månader och han sa att det var min baksida av axeln som var för svag. Då fick jag olika rehabövningar och jag har kört de 4-5 gånger i veckan. Men ändå blir jag inte starkare. Han förstod inte varför och kunde tyvärr inte hjälpa mig. Jag ska tillägga att jag inte har problem med rörligheten och är inte särskilt stel i axeln. Det är min infraspinatus som jag inte lyckas bli starkare i.

Det kan vara flera olika orsaker till dina problem. En av de vanligaste orsakerna är någon form av instabilitet i axelleden. Kontakta din husläkare och be att få en remiss till en axelspecialist. / Carlos Rivero Siri, spec. ort.

Inklämd Biceps eller SLAP skada?

Hej, har dragits med en skada i vänster axel sedan ett  halvår tillbaka. Skadan uppstod i samband med ett ”bicepssträck”. Initialt smärta vid biceps övre fäste och en litet blåmärke uppstod. Någon månad senare uppstod ett klickande ljud framför allt när axeln hålls intill kroppen med armen i 90 grader och förs framåt bakåt. Sjukgymnastik/rehab har inte givit någon större lindring. Har gjort en MR med kontrast som var helt normal, inga SLAPskador eller cystor visualiserade.  Axelspecialisten jag besökte trodde att det rörde sig om en instabilitet i axeln. Smärtan är lokaliserad på framsidan axel och ner mot biceps VAS 3-5. Smärtkaraktär molande, ej huggande, smärtan accentueras ej vid arbete ovan huvud. Helt smärtfri om natten. Axelspecialisten erbjöd mig en operation i diagnostiskt syfte och kan egentligen inte lämna någon prognos eftersom skadan inte är diagnostiserad  men spekulerade i om det kunde vara ett av bicepsfästena som hade lossnat alt en mindre SLAP skada. Min fråga är följande: Om det handlar om att sy fast bicepsfästet, vad är då prognosen för någon i min ålder? Och…borde en SLAPskada av dignitet som behöver kirugisk behandling synas på en MR med kontrast? Fick ett väldigt bra möte med ortopeden men vissa frågor har kommit upp så här i efterhand. Tack för en bra sida Mvh J

Klinik och MR är alltid svårvärderad vid bicepssmärtor. Bicepssmärtor förekommer vid en lång rad sjukdomar i axelleden. Skall MR vara av något värde så behöver man spruta in kontrast genom en injektion i leden. Om du själv inte upplever att axelleden är instabil så är den stabil. Axelsmärta som inte stör nattsömnen, inte förhindrar dig i ditt arbete och bara uppkommer vid träning (VAS 3)  är svår att operera bort oavsett diagnos. En skada på bicepsankaret/SLAP brukar göra riktigt ont första året, därefter lägger sig vanligen smärtan på en tolerabel nivå.  Det finns fortfarande inga välgjorda studier som kan visa att patienterna blir bättre av SLAP operation än av själva naturalförloppet. En alternativ diagnos är subluxation av bicepssenan, detta kan ett tränat öga ibland se på MR. Den överlägset vanligaste diagnosen vid smärtor i biceps är dock impingement av bicepssenan.    Stabilisera skapula genom träning av latissimus dorsi, trapetzius och rhomboideer och övrig Core stability, Stabilisera axelleden genom träning av cuff. /Carlos Rivero Siri

Diffusa smärtor som vandrar runt axelleden..

Hej,
Jag var med om en fallande olycka vid en handgemängsövning i lumpen 07.
Direkt efter fallet hade jag ingen rörlighet i armen och fick efter någon dag åka till Umeå sjukhus för röntgen.
Inget var brutet men en hemsk smärta.
Efter ett år av rehab var smärtan fortfarande kvar,
Nu efter många år med vandrande molande smärta i axeln,nyckelbenet,skulderbladet biceps har jag tagit tag i detta igen för att bli smärtfri.
Jag har gått hos sjukgymnast med lättare övningar för att bygga upp muskler i nacken och runt skulderbladet.
Jag har fått akupunktur, kortison och stötvågsbehandling och allt utan verkan.
Smärtan är kvar och vandrar runt sporadiskt och ingen dag är den andra lik.
Ingen verkar veta vad det är som är problemet och lösningen verkar långt bort.
Jag har inte gått och kompenserat för axeln utan har försökt att jobba som vanligt, det funkar till en viss del men problem med att sova pga ilande smärta gör att detta måste lösas.
Vad kan det vara som gör att smärtan hoppar runt på detta sätt, vad bör jag göra?
Kan det vara whiplash?

Sannolikt är det inte fråga om en whiplashskada. Prata med en axelortoped i ditt landsting och fråga istället om det inte kan vara en fibros i ”sulcus bicipitis” eller en ”labrumskada”.  Labrumskador som destabiliserar axelleden kan ge tämligen diffusa smärtor, som passar rätt bra in på dina symptom.  Utredning med MR är att rekommendera. MR bilder är dock ibland lite svåra att tolka utan att man sprutat in kontrastvätska i axelleden. / Carlos Rivero Siri

Inga muskler på skulderbladet..

Muskelatrofi?
Jag var svårt sjuk och låg på sjukhus med flera feberkramper. Efter en av kramperna fick jag så vansinnigt ont i min skuldra. Detta var inget som någon tyckte var angeläget just då utan det blev ett senare problem när jag blev bättre.
Jag insåg ganska snart att det inte stod rätt till för jag kunde inte dricka utan att armbågen åkte upp utan kontroll. Jag frågade om något var trasigt i skuldran men de sa att jag inte hade några muskler i scapula (skulderbladet) längre. Men varför frågade jag. Inget har gått av och det var bara att träna sa en ortoped. Inga ultraljud gjordes. Bara slätröntgen.
Jag har tränat i tio år men har ännu inte en fullt fungrade arm. Vad har hänt?

Det är svårt att säga vad som har hänt. Hos äldre patienter är en stor rotatorcuffruptur den vanligaste orsaken till muskelatrofi på skulderbladet, hos yngre patienter är en ledcysta eller en nervskada den vanligaste orsaken till atrofi av muskulaturen på skulderbladet. / Carlos Rivero Siri

Ont vid handbollspel..

Hej, min dotter spelar handboll, och sista året så har hon haft jätte ont i sin arm, de försvinner men sen kommer de tillbaka väldigt fort, hon stuckade axeln för tre år sen, sen förra året så körde hennes tränare väldig hårt med henne och då fick hon ont i armen, vill gärna ta ta tag i detta ordentligt för hon har kommit in på handbollsgym och är med på uttagningar till rikslagret.. Tacksam för snabbt svar/ chris

Det är alltid lite svårt att säga något om just unga idrottare utan att undersöka, klämma och känna på axelleden. Ibland är det en instabilitet, ibland en labrumskada, ibland lite impingement. De flesta brukar gå bra att behandla med en fokuserad rehab. Om problemen började efter ett kraftigt ryck så är väl inte en labrumskada en allt för ovanlig diagnos. / Carlos Rivero Siri

Trillade på skidor..

Jag åkte skidor för ca 1.5 månad sen och lyckades trilla och landa på axeln i relativt hög fart. Efter det så har jag ont i axeln och svårigheter att lyfta den eller lyfta saker med den utan att det hugger till. Jag har även ont i skuldran på samma sida som en följd av detta (förmodar jag) och det strålar upp i nacken och resulterar vissa dagar i huvudvärk. Har försökt att undvika styrketräning för att inte göra det värre.

Är det så att jag skulle behöva gå och kolla upp det eller ska jag helt enkelt försöka att inte belasta axeln alls?

Om du har full styrka och rörlighet i axelleden så bör komma igång med sjukgymnastik och egenträning så fort som möjligt. Upplever du axelleden som betydligt svagare än tidigare så bör du både komma igång med sjukgymnastik och dessutom kontakta din husläkare för en första bedömning. /Carlos Rivero Siri

Smärtor efter trappfall..

Hej jag halkade och föll baklänges i en trappa för ett par år sedan. Jag tog emot mig med vänster arm, direkt uppstod en stark smärta i axeln och skulderbladet. Det uppstod svullnad på insidan av skulderbladet. Rörligheten var mycket begränsad pga smärta länge. Sedan dess har jag fortfarande ont i axeln vid vissa rörelser ex rörelser med vänster arm bakom rygg gör jätte ont. Vad kan jag göra för att få ordning på axeln?

Vanligen är det axelrehab som förbättrar symtomen. Axeln är en väldigt rörlig led som framför allt styrs genom muskelkraft. I ditt falla förefaller det rimligt att tro att du blir bättre på träning. Det verkar vettigt att försöka få till en utredning av axeln. /Carlos Rivero Siri

Akuta smärtor i axeln..

Har smärta i båda axlarna sedan ca 8 år tillbaka. I samband med ett ingripande mot person gör ca två veckor sedan fick jag akuta smärtor. En MR har gjorts vilken visade att muskler och senor såg bra ut men att det fanns kalkkristaller. Jag vet inte i vilken mängd.

Min fråga är hur kan jag på ett seriöst sätt gå vidare nu. Självklart kommer jag boka tid hos sjukgymnast. Kan du rekommendera någon? Framförallt vill jag veta hur jag gå vidare gör att få hjälp av en specialist på området. Behöver bli ordentligt undersök för att utröna bl.a. Behovet/ möjligheten till operation.

Enormt tacksamt för hjälp. Jag har gått med detta iså många år och vill inte att den resan skall börja om. Är dessutom mycket idrottsintresserad och önskar komma tillbaka till träning igen./ EM

Hej,

Det finns en lång rad orsaker till smärtor i axelleden. Oftast är inte en operation den bästa lösningen. Men om du har haft ont i åtta år och har ett krävande yrke så tycker jag att du skall träffa en axelspecialist.  MR visar normalt sätt inte så mycket i din ålder. MR är inte heller en speciellt träffsäker undersökning. Kvalietén på undersökningen varierar och kvalitén på tolkningarna varierar. Nu bygger jag en komplett axelkirurgisk mottagning på Södermalm. Under byggtiden är kostnaden för privatbetalande patienter mycket låg, men då får man också acceptera hur det ser ut. Vi har avtal med landstinget först efter 1 juni. / Carlos Rivero Sir, specialist i ortopedi och axelkirurgi.

Ont på natten i axeln efter handbollsspel..

Hej. Jag har under en väldigt lång period kraftig smärta i min axel som uppkommer vid vila. Det började för ett par år sedan efter att jag landat på axeln vid en smäll på handbollsträning. Uppsökte läkare, de sa att det var en stukning och skickade mig på röntgen som ej visade något. Tidigare har det varit sporadiskt men de sista veckorna gör det fruktansvärt ont när jag är still för länge. Kan alltså inte längre sova en hel natt för jag vaknar av smärtan. Då måste jag hålla armen över huvudet för att det ska släppa men istället domnar armen av. Har litet förtroende för vårdcentralen i närheten och undrar därför om det finns något jag själv kan göra? Exempelvis övningar eller liknande. Självklart undrar jag ju också vad som kan vara orsaken till mina besvär. Tack på förhand.

En uttalad nattlig smärta är väl egentligen vanligast vid impingement. Vid impingement får man oftast ont på axelledens utsida. Nu är väl inte impingement så vanligt hos unga patienter. Är smärtan diffust lokaliserad över hela axelleden, eller inne i axelleden,  så skulle jag gissa på en instabilitet eller labrumskada. Vid en instabilitet så brukar man själv uppleva att axelleden glider eller hoppar till. Kontakta en  sjukgymnast för att få ett bra träningsprogram. /Carlos Rivero Siri

Ont efter styrketräning..

Hej, jag har dragits med smärta i främre delen av högeraxeln sedan oktober 2010. Skadan uppstod plötsligt utan trauma. Smärtan började i samband med styrketräning av bröst och axelmusklerna, men gick sedan över även till vardagliga sysslor där man gör liknande rörelser som t.ex att skotta snö eller städa. Använder jag högerarmen till något sådant blir det en molande konstant vilovärk som framförallt kommer timmar och flera dagar efter själva aktiviteten. Under själva rörelserna är det mer som en brännande smärta. Jag slutade träna pressövningar någon månad efter det hela började. Först prövade jag sjukgymnastik men det hjälpte inte, och nu upplever jag snarare att det blir värre av vissa av de övningarna. De enda övningar jag vågar göra är de där man har axeln helt stilla, som lätta utåtrotationer. För ett år sedan blev jag magnetröntgad men de hittade inget förutom en liten tendinit och lite extra vätska i en slemsäck, inget de trodde kunde orsaka smärtan. Jag tror själv att det är en labrumskada eftersom smärtorna är sällan intensiva, och är mindre på natten och när jag precis har vaknat än när jag använder armen. Det händer ibland att jag har ont på baksidan av axeln, men då har jag inte ont på framsidan samtidigt. Jag är tyvärr högerhänt så min livkvalité har försämrats mycket pga denna skada då jag är tvungen att konstant anpassa min vardag efter den.

Smärtlokalisationen och dygnsvariationen kan peka mot en labrumskada. Men denna typ av skada ger inte riktigt din typ av funktionell störning i axelleden år efter år. Smärtor och problem med labrumskador har en lite annorlunda ”personlighet”.  Rent generellt så är det svårare att ställa diagnos på en yngre muskelös man än på lite äldre patienter. Symptomen är inte riktigt lika distinkta som hos mindre vältränade, eller äldre patienter. En vanlig diagnos hos yngre muskulösa män är också ”impingement”.
Men för att kunna ställa diagnos brukar man behöva klämma och känna på axelleden när du har som mest ont. Många gånger rekommenderar jag mina patienter att hugga ved, skotta snö, arbeta hårt eller träna med vikter så de har riktigt ont i axelleden när de kommer till nybesöket. /Carlos Rivero Siri

 

Smärtor i axeln efter bilolycka

Jag har efter bilolycka väldigt ont i hö axel. Det  värker dag som natt, värken varierar i intensitet och går från axeln ner i armen och upp i nacken. Trycker man på ovansidan av axeln, ganska precis i mitten så strålar värken upp i nacke och ner till armbågen. Jag är stel och rejält begränsad i rörlighet, kan lyfta armen nästan till brösthöjd sen tar det stopp. MR röntgen visade ingenting. Vad kan det  vara och vad ska jag göra? Kan inte jobba och går hos sjukgymnast som tycker det är konstigt att jag har ont då röntgen inte visade något. 

Efter en olycka kan axelleden värka och ömma under en lång tid. Vanligen går smärtan över. Var femte patient som drabbas av en whiplashskada får även en smärtor i axelleden. Sannolikt kan detta förklaras av att ett smärttillstånd i ”trapetzius” muskeln förändrar skulderbladets position under olika rörelser och leder till att ”rotatorcuffen” kläms åt.  Sjukgymnatik har en god effekt för att återställa ett normalt rörelsemönster i axelleden.

Lite yngre patienter kan ibland drabbas av skador på broskläppen (labrum), lite äldre patienter kan drabbas av rotatorcuffskador efter en bilolycka.

Den typen av MR-undersökning som vanligen används i Sverige är inte optimal för att påvisa en del mindre axelskador hos yngre patienter. Däremot fungerar MR-undersökningen bra för att utesluta allvarliga axelskador.  Att prata med patienten och undersöka axelleden är oftast viktigare än att utföra en MR undersökning.  Be din husläkare skicka en remiss till en axelspecialist inom ditt landsting.  Ha tålamod och fortsätt med sjukgymnastiken.  Sitter smärtorna runt nyckelbensleden kan denna led vara delvis skadad. Det finns en rad tänkbara diagnoser som inte alltid går att se på MR.   / Carlos Rivero Siri

Ont på utsidan av axeln efter en olycka

Hej ! Min son Simon 18 år har problem med sin vänster axel. Efter en skateboardolycka Juni 2012.Vid olyckan landade han på vänster axeln och det gjorde fruktansvärt ont.Efter några dagar  så avtog smärtan alltmer och Simon  vilade sin axel fram till Augusti 2012. Dock har han hela tiden känt smärta vid roterande rörelse och har svårt att föra armen bakom ryggen När höstterminen åter började tog han upp sin styrketräning men blev tvungen att avbryta pga av smärta. Efter ytterligare vila (och besök hos vårdcentral som föreslog vila) så återupptog han sin styrketräning  nu i januari 2013 men smärtan var omedelbart åter.Det smärtar mest på axelns utsida och då främst vid belastning och roterande rörelse. Simon kör inte tungt brukar ha 10-15 kg på stången men kör många reps. Mvh Heikki, pappa.

Hej, Det låter som om din son borde utredas med en vanlig MR undersökning. Sannolikt kommer den inte att visa något. Men då kan man utesluta en skada på rotatorcuffen och möjligen en labrumcysta. Är MR normal blir nog rekommendationen träning av sk. ”core” stabilitet (rygg-mage), muskler runt skulderblad och rotatorcuff (roterande rörelser). Det är sannolikt en fördel att även träna de stora muskelgrupperna i benen, då sådan träning möjligen frigör ämnen som på ett positivt sätt hjälper till vid läkningen,

/Carlos Rivero Siri

Fortfarande ont efter axeloperation

I somras opererades jag för impingement. De tog bort slemsäcken och filade lite på skelettet. Innan gick jag på rehab i ett år och tog tre stycken kortisonsprutor utan förbättring. Efter operationen har det bara blivit nämnvärt bättre trots laser och rehabövningar. Jag hade innan och har fortfarande ont i baksidan av axeln. I er beskrivning av impingement skriver ni att ”om ni har ont i baksidan av axeln är det inte impingement”, jag undrar vad det då kan vara och vad jag kan göra för att bli kvitt smärtan i baksida axel som uppkom samtidigt som impingement. Skadorna uppkom i samband med militärpress och en baksida-axel-övning(sittandes med halvraka fixerade armar framåt för att pressa bakåt i samma höjd till lätt bakåtriktade). Tacksam för svar.

Om du blev opererad för impingement så antager jag att du hade typiska undersökningsfynd som vid impingement. Smärtor över utsidan av axelleden hos en patient som ägnar sig åt styrketräning är väldigt ofta orsakad av impingement. När patienten endast har smärtor på baksidan av axelleden som uppkommit efter en pressövning så brukar jag personligen fundera på en bakre labrumskada eller möjligen en inklämd slemsäck under skulderbladet. Men det är viktigt att förstå att en operation för impingement inte omedelbart leder till förbättring hos en patient som belastar axelleden mycket. Det brukar snarast ta mellan 9-12 månader. /Carlos Rivero Siri

 

SLAP skada eller weightlifters shoulder?

Jag vaknade för 3 dagar sen med värk i höger axel. Sen dess har det blivit värre. Har inte ramlat eller slagit mig. Det gör ont på ovansidan av axeln och strålar upp mot örat. Strålar även ner mot skulderbladet. En molande värk. Det gör ont när jag sträcker armen rakt upp och när jag ska sträcka mig efter någonting. Vad kan det vara för fel? Tacksam för svar!

 

Smärtans utbredningsområde talar för att den kommer från nyckelbensleden eller från ledläppen (labrum) som ligger rakt under nyckelbensleden. Vid långvariga problem hos unga vältränade individer bör man överväga diagnoserna ”weightlifters shoulder” eller en SLAP skada/instabilitet.  /Carlos Rivero Siri

Bilden visar nyckelbensleden.

Ont i skulderbladet efter cykelolycka

Hej. För snart två år sedan så cyklade jag omkull och landade på min ena axel. Jag har haft problem sedan dess. Jag har ont från och till, och när jag har som ondast så gör det ont i axeln, skulderbladet och upp mot nacken/halsen. Så ont har jag ganska ofta och brukar äta allt från ipren,panodil till voltaren. De dagar det inte gör ont så känner jag ändå att jag är mycket stelare och axeln knäcker till i vissa lägen(det gjorde den inte inte innan olyckan) jag känner konstant att något inte är som det ska. Jag har provat sjukgymnastik och har röntgat axeln med har inte fått svar på vad det kan vara.

Om du landade och tog emot dig med utsträckt hand så kanske jag skulle gissa på en ”postero-superior labrumskada”. Denna kan man ibland indirekt se på MR genom att det bildas cystor vid den skadade broskläppen. Andra möjliga diagnoser är en skada i AC-leden. Det låter inte som en rotatorcuff/bicepsskada. För att kunna ställa en någorlunda vettig diagnos så behöver man klämma och känna på axeln. Just labrumskador är bland det svåraste att diagnostisera vid axelproblem. Upplever du att axelleden blivit lösare, eller glider och hoppar så talar det för en labrumskada. Om din sjukgymnast finner att du blivit svagare i utåtrotation i axelleden så talar detta för en labrumskada. /Carlos Rivero Siri

Kraftlös och ont vid paddling

Min dotter har återkommande problem vid träning och tävling i kanot smärta uppstår och hon känner sig kraftlös när hon tar i vid paddeldraget. Har gått på behandlingar och rehabprogram hos olika sjukgymnaster i flera års tid men inte fått ngn varaktig förbättring nu sist säger man att bindväven vuxit fast i muskel och släpper vid kraftutveckling och det orsakar smärtan.

Möjligen lider din dotter av någon form av instabilitet eller labrumskada i axelleden. Men det är vanskligt att säga utan att känna på axeln. Instabiliteter är annars vanliga inom sporter med mycket rotationsrörelser i axelleden. Unga träningsvana  idrottare brukar oftast kunna stabilisera sin axelled genom bl.a rotatorcuffträning. Men det är inte frågan om någon rehab. Snarast frågan om byte av livsstil. Det går nämligen inte att sluta träna rotatorcuffen utan att återigen bli instabil.  Med 4-5 träningspass om 30 minuter per vecka bör axelleden stabiliseras inom 6 månader. /Carlos Rivero Siri

Handbollspel och axelsmärtor

Handboll och överrörlig axel..

Hej! Mitt namn är Patrick och spelar handboll. Men just nu är det uppehåll för min del eftersom jag har fått diagnosen: impingement/överrörlig axel. Min rehabilitering är i full gång men det känns inte som att det blir något bättre. Men jag undrar om man kan "påskynda" uppbyggnaden av muskelaturen med hjälp av något kosttillskott. Som tex protein eller aminosyror? Eftersom jag älskar denna sport vill jag bli bra i axeln så fort som möjligt! Tack på förhand! MVH Patrick.

Kosttillskott ger sannolikt ingen effekt på dina axelsmärtor. Sannolikt ger inte sjukgymnastisk, några gånger i veckan, någon långsiktig effekt. Du behöver lägga om din livsstil där träning av rotatorcuff och stabiliserande träning blir en naturlig del av ditt handbollsspel. Det finns ingen quickfix. Du får ställa in dig på att alltid komma lite tidigare till träningar och matcher framöver och alltid lägga in ett "rotatorcuffpass" som en naturlig del av ditt handbollsspelande.  En av de teoretiska fördelarna är att precisionen och styrkan i axelleden kommer att förbättras. En överrörlighet leder nämligen till att kraftvektorerna i axelleden förskjuts på ett negativt sätt, vilket ger mindre kraft och kontroll över skott och kast. Det tar lång tid enveten träning att för att lyckas balansera om axelleden vid överrörlighet.