08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

SLAP-skada sedan åtta år och opererad två gånger

Har konstaterad SLAP-skada sedan 2009, opererad två gånger men båda misslyckats då symptomen blir allt mer omfattande efter att de går upp efter operationen.

I dagsläget får jag tänka till 2x innan jag gör en rörelse med axeln, fallit ur led när jag vilat på soffan utan någon som helst belastning på axeln. Men nu till saken, det kommer ta något år innan jag får möjlighet till tredje och mer omfattande operation pga småbarns liv.
Finns det någonting man kan göra själv för att få axeln på plats när den är instabil och skaver? I perioder får jag häftig “tandvärk” mitt på axeln så mitellan åker fram för att slippa anstränga den, ibland tar det timmar andra gången dagar innan den känns hyfsat stabil igen och slutar värka.
Tar inte smärtstillande pga att smärtan påminner om att jag inte ska vara för aktiv, minsta lilla så far den ur led. Är förbannat less på axeln så tacksam för svar. 🙂

Det är svårt att kommentera behandlingsförlopp som omfattar flera operationerna. Axelleden har olika strukturer som kan generera smärtor.
Övre labrum är en av dessa strukturer. Tyvärr har övre labrumskador (SLAP-skador) en begränsad inlärningsförmåga efter en operation. Nyare studier har visat att inläkningsförmågan uppgår till, i genomsnitt, strax över 50%.
Sannolikt läker den opererade övre labrumskada, in bättre hos yngre patienter än patienter äldre än 35 år.

Alla typer av instabiliteter är svårrehabiliterade när patienten har mycket smärtor.
Sitter smärtorna huvudsakligen på utsidan av axel/överarm så kan det finnas ett inslag av sekundär impingement.
Är det mer en smärta som sitter över axel/skulderblad/nacke så talar det mer för att själva instabiliten skapar en överansträngd muskulatur som gör ont.