08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Kortisoninjektion i axel, armbåge och knä

Vad är kortison?

Kortisol är ett korttidsverkande kroppseget hormon som dämpar immunförsvaret och utsöndras av din kropp när du är stressad. Syntetiskt kortisol (tillverkat i fabrik), d.v.s. det läkemedel som man brukar kalla ”kortison”, kan man ta i tablettform, som hudkräm eller som injektion.

Kortison som används för injektioner är utvecklat för att det skall kunna stanna kvar på samma ställe och verka i flera veckor istället för i bara några minuter. Endast en liten del av kortisoninjektionen sprider sig till den övriga kroppen, vilket minimera risken för biverkningar.
Kortisonet dämpar den inflammation som orsakar smärtan. Den har också en viss vävnadsnedbrytande effekt.
Den smärtstillande effekten av kortisoninjektionen är från några veckor till några månader. Effekten av kortisoninjektionen klingar av med tiden. Kortisoninjektioner fungerar därför bäst i kombination med sjukgymnastik.

Varför kortison?

 

En kortisoninjektion används för behandling av axelsmärtor och för att ställa rätt diagnos.

Var?

 

  • Nyckelbensleden
  • Axelleden
  • Slemsäcken
Diagnoser

 

  • Kalkaxel
  • Frozen shoulder
  • Bursit

Varför ger man kortisoninjektioner?

En kortisoninjektion används för behandling av axelsmärtor och för att ställa rätt diagnos. Kortisonet är inflammationsdämpande och blandas ut med tandläkarbedövning. Effekten av lokalbedövningen hjälper till att ställa rätt diagnos.

  • Diagnos (lokalbedövning) – reducerad smärta under någon timma.
  • Diagnos och behandling (kortison) – reducerar smärta under några veckor.

Var kan man sätta en kortisoninjektion?

Man brukar sätta kortisoninjektionen där det gör ont. Det finns tre områden i axeln där man enkelt kan sätta en kortisoninjektion:

  • Akromioklavikularleden (nyckelbensleden)
  • Glenohumeralleden (axelleden)
  • Bursa subakromialis (slemsäcken)
En kortisoninjektion i axelleden kan sättas på flera olika ställen

Det förefaller som om kortisoninjektioner är speciellt effektiva för att reducera smärtan vid

  • Akut kalkaxel
  • Tidig fas av frusen axel
  • Frusen axel efter en operation
  • Sammanväxningar efter en operation

Har du drabbats av en rotatorcuffruptur så skall du inte behandlas med en kortisoninjektion. Kortisonet har en nedbrytande effekt på de trasiga senorna. Risken för att rotatorcuffrupturen förvärras ökar.

Biverkningar

Olika typer av ofarliga och lite obehagliga biverkningar är vanliga. Det största problemet med biverkningarna brukar vara oron över att det kan vara ”något farligt”, eller att det förväxlas med en allergisk reaktion.

Smärta: Den vanligast biverkan är ”smärtchocken” d.v.s. en uppblossande smärta som gör att du blir orolig och tror att något gått snett. Vanligen dämpas smärtorna inom 24 timmar. Smärtstillande mediciner som Diclofenac (NSAID) brukar kunna dämpa smärtorna.

Hudrodnad: Uppemot 15 % av patienterna drabbas av en ofarlig rodnad av ansiktet. Den kommer några timmar efter injektionen och varar i 2-4 dagar. Denna ansiktsrodnad förväxlas ofta med en allergireaktion som kan se likadan ut men medför även andra symptom. Vid en allergireaktion är klåda vanligt.

Hudblekning: Detta syns mest på mörkhyade individer och drabbar området där injektionen utfördes.

Förhöjt blodsocker: Patienter med sockersjuka (Typ 1) bör kontrollera sitt blodsocker extra noggrant efter en injektion. Ibland kan det stiga lite oväntat under några dagar efter injektionen.

Infektion: En infektion efter en kortisoninjektion är mycket ovanlig, men kan inträffa. Feber, illamående och sjukdomskänsla några dagar efter injektionen är vanliga tecken på en infektion. Då måste du gå till en akutmottagning för att utesluta en infektion.

Boka privattid dygnet runt
Egenremiss är till för dig som önskar komma till oss utan remiss och betala själv för vården. Vi tar emot egenremisser från patienter i hela Sverige.
Du betalar högst 950:- i patientavgift för ett nybesök. Du loggar in via BankID och fyller i ett frågeformulär. Detta frågeformulär lagras som en ”Egenremiss” i vårt journalsystem och är en journalhandling.
Fritt vårdval i Sverige
Vi har avtal med Region Stockholm vilket innebär att du betalar patientavgifter som inom den offentliga sjukvården. Frikort gäller. Vi tar emot remisser från läkare, sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-16.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Nybesök, remiss från husläkare: 275:- / frikort
Återbesök / övriga remisser: 275:- / frikort
Privatbesök utan remiss: 950:- / frikort gäller ej
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 275:- / frikort