08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Sjukgymnastik Axlar

Axelledens ledkula är kraftigt överdimensionerad i förhållande till ledskålen som ledkulan rör sig i. Ledkulan centreras i ledskålen med hjälp av rotatorcuffen, rotationsmusklerna i axelleden. I grund och botten så är nästan alltid rotatorcuffen mer eller mindre inblandad i de flesta sjukdomar i axelleden.

Sjuk­gym­nas­tik är den van­li­gaste behan­dlin­gen vid sjukdomstillstånd i axelle­den. Det beror på att balansen mellan olika muskelgrupper är helt central för funktionen av axelleden. Basen i all axelrehabilitering är därför alltid träning av rotatorcuffen och omkringliggande muskulatur.

Även om man med hjälp av träning av axelledens muskelgrupper inte alltid definitivt kan bota alla sjukdomar i axelleden, så ser man ofta betydande förbättringar i axelledens funktion.

Tillstånd som kräver en operation kan med fördel behandlas av en sjukgymnast i väntan på en operation. Sjukgymnastik leder då inte bara till att vissa tekniska moment blir enklare för kirurgen, utan att även rehabiliteringen efter en operation går enklare och snabbare.

Vissa typer av mindre vanliga sjukdomar i axelleden förbättras dock inte av sjukgymnastik.

  • Artros (slitage) i nyckelbensleden: Har du problem med smärtor i nyckelbensleden och normal rörlighet i själva axelleden (glenohumeralleden) så hjälper ofta inte sjukgymnastik. Det är dock inte ovanligt att man drabbas av både smärtsam artros i nyckelbensleden och inklämd sena, varför axelrehabilitering trots allt kan ha en positiv effekt mot själva inklämningen.
  • Impingement med en Typ 3 akromion: När du fått en stor smärtsam bensporre i axelleden har sjukgymnastik sällan någon effekt.
  • Tidig fas av frusen axel: I tidig fas av frusen axel kan sjukgymnasten huvudsakligen hjälpa dig med smärtlindrande tekniker. En aktiv rehabilitering är oftast svår att genomföra på grund av smärtan.
  • Akut rotatorcuffruptur: En akut rotatorcuffruptur skall opereras akut. Inte rehabiliteras.

Sjukgymnaster

Boka privattid dygnet runt
Egenremiss är till för dig som önskar komma till oss utan remiss och betala själv för vården. Vi tar emot egenremisser från patienter i hela Sverige.
Du betalar högst 950:- i patientavgift för ett nybesök. Du loggar in via BankID och fyller i ett frågeformulär. Detta frågeformulär lagras som en ”Egenremiss” i vårt journalsystem och är en journalhandling.
Fritt vårdval i Sverige
Vi har avtal med Region Stockholm vilket innebär att du betalar patientavgifter som inom den offentliga sjukvården. Frikort gäller. Vi tar emot remisser från läkare, sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-16.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Nybesök, remiss från husläkare: 250:- / frikort
Återbesök / övriga remisser: 250:- / frikort
Privatbesök utan remiss: 950:- / frikort gäller ej
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 250:- / frikort