08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Sjukgymnastik Axlar

Axelledens ledkula är kraftigt överdimensionerad i förhållande till ledskålen som ledkulan rör sig i. Ledkulan centreras i ledskålen med hjälp av rotatorcuffen, rotationsmusklerna i axelleden. I grund och botten så är nästan alltid rotatorcuffen mer eller mindre inblandad i de flesta sjukdomar i axelleden.

Sjuk­gym­nas­tik är den van­li­gaste behan­dlin­gen vid sjukdomstillstånd i axelle­den. Det beror på att balansen mellan olika muskelgrupper är helt central för funktionen av axelleden. Basen i all axelrehabilitering är därför alltid träning av rotatorcuffen och omkringliggande muskulatur.

Även om man med hjälp av träning av axelledens muskelgrupper inte alltid definitivt kan bota alla sjukdomar i axelleden, så ser man ofta betydande förbättringar i axelledens funktion.

Tillstånd som kräver en operation kan med fördel behandlas av en sjukgymnast i väntan på en operation. Sjukgymnastik leder då inte bara till att vissa tekniska moment blir enklare för kirurgen, utan att även rehabiliteringen efter en operation går enklare och snabbare.

Vissa typer av mindre vanliga sjukdomar i axelleden förbättras dock inte av sjukgymnastik.

  • Artros (slitage) i nyckelbensleden: Har du problem med smärtor i nyckelbensleden och normal rörlighet i själva axelleden (glenohumeralleden) så hjälper ofta inte sjukgymnastik. Det är dock inte ovanligt att man drabbas av både smärtsam artros i nyckelbensleden och inklämd sena, varför axelrehabilitering trots allt kan ha en positiv effekt mot själva inklämningen.
  • Impingement med en Typ 3 akromion: När du fått en stor smärtsam bensporre i axelleden har sjukgymnastik sällan någon effekt.
  • Tidig fas av frusen axel: I tidig fas av frusen axel kan sjukgymnasten huvudsakligen hjälpa dig med smärtlindrande tekniker. En aktiv rehabilitering är oftast svår att genomföra på grund av smärtan.
  • Akut rotatorcuffruptur: En akut rotatorcuffruptur skall opereras akut. Inte rehabiliteras.

Sjukgymnaster

Egenremiss dygnet runt
Har du svårt att ordna en remiss och redan är färdigutredd i ditt hemlandsting så kan du skicka en egenremiss eller ringa och prata med någon av våra erfarna sjuksköterskor. Det enklaste är att du loggar in med BankID och fyller i vårt frågeformulär. Detta kan du göra dygnets alla timmar. Därefter blir du kontaktad under kontorstid eller kallad direkt för en mottagningstid.
Fritt vårdval i Sverige
Vi tar emot patienter från hela Sverige utan remisstvång, utan specialistvårdsremiss och utan betalningsförbindelse.
Du betalar som vid offentliga sjukhus.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-17.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Besök med remiss: 200:- / frikort
Besök utan remiss: 400:- / frikort
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 400:- / frikort