08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Axelluxation hos 57 åring

För 10 dgr sedan föll jag med cykeln,fick väja för en bil. Landade på hö sida och fick uppsöka sjukhus. Röntgen visade skulderledsluxation.
Man drog den rätt med hjälp av drag uppåt vid axeln och vid handen. Hemskt smärtsamt och en senare när jag dammsög så smällde till alldeles väldigt i axeln och ner genom armen. Fick uppsöka akuten igen, fick efter röntgen veta att skellettet såg bra ut.
Min fråga är, vad kan ha hänt eftersom jag har så mkt mer smärtor nu än efter det ursprungliga traumat? Ska på uppföljning om ett par veckor,vad kollar man då?

Beklagar sent svar. Efter en axelluxation hos en patient som är över 50 år gammal så brukar man kontrollera styrkan i rotatorcuffen. Detta gör man för att utesluta en allvarlig rotatorcuffskada. Sjukgymnaster är duktiga på testa funktionen av axelleden.

En större rotatorcuffruptur är inte ovanligt att hitta hos patienter äldre än 50 år som drabbats av en axelluxation.
Denna typ av skada är ovanlig hos patienter yngre än 40 år som har drabbats av en axelluxation.
Om du några veckor efter axelluxationen har god kraft i axelledens utåtrotation och intåtrotation, så är det inte så sannolikt att du har en problematisk rotatorcuffskada (massiv rotatorcuffruptur).
Mindre allvarliga skador på rotatorcuffen kan man utesluta med en magnetkameraundersökning eller ultraljudsundersökning.

Etiketter:

Egenremiss dygnet runt
Har du svårt att ordna en remiss och redan är färdigutredd i ditt hemlandsting så kan du skicka en egenremiss eller ringa och prata med någon av våra duktiga sjuksköterskor. Det enklaste är att du loggar in med BankID och fyller i vårt frågeformulär. Detta kan du göra dygnets alla timmar. Därefter blir du kontaktad under kontorstid eller kallad direkt för en mottagningstid.
Fritt vårdval i Sverige
Vi tar emot patienter från hela Sverige utan remisstvång, utan specialistvårdsremiss och utan betalningsförbindelse.
Du betalar som vid offentliga sjukhus.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

08-55 11 04 22

Telefontider
Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00