08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00
  • Hem
  • Nyckelbenet ur led

Är det möjligt att behandla ett skadat nyckelbensligament?

Hej
För två år sen när jag tränade handboll fick jag en skada i nyckelbensleden som sitter ihop med bröstbenet. När jag var hos doktorn sa dem att ett ligament hade slitits bort och att det inte går att göra något åt det. Jag har läst på nätet att man kan operera nyckelbenet så att det inte är ostabilt och har risken att gå ur led. Själv tycker jag det är väldigt konstigt att vårdcentralen säger att jag inte kan behandla leden. Min fråga är om det är möjligt att behandla denna led på något sätt, t.ex. att få ligamentet att växa ihop eller operera det. för att jag får väldigt ont i nyckelbenet när jag tränar kroppsvikt styrka. MVH AA

När yttre nyckelbensledens ledband skadas och nyckelbenet hoppar ur led så brukar man i första hand behandla denna skada med sjukgymnastik. Vanligen ger detta bättre resultat än att behandla skadan med en operation. De patienter som inte förbättras med sjukgymnastik, eller som har besvärande smärtor kan man ibland operera med goda resultat.
Vad gäller skador av inre nyckelbensleden, där nyckelbenet ledar mot mot bröstbenet, så har forskning visat att resultatet av en operation är mediokert. Dessutom finns det betydande risker med denna operation, då man operererar mycket nära kroppens största kärl.

Fungerar tejpning vid AC-lux grad 3?

Har fått en diagnosticerad AC-Lux grad 3 på ortopedakut för fyra dagar sedan. Mycket värk och orörlig men har börjat med lätt rörelsegymnastik i avvaktan på besök hos axelspecialist. Bör man tejpa axeln/nyckelbenet tidigt för bättre läkresultat i samband med rehab o konservativ behandling?

Det är inte så sannolikt att tejpningen i sig kommer att påverka det naturliga läkningsförloppet. Men det kan ha en viss smärtstillande effekt då tejpen stimulerar huden när nyckelbenet rör sig i början av läkningsperiosden. Du kommer dessutom kunna känna när nyckelbenet hamnar i smärtsamma ytterlägen genom att tejpen spänner i huden. 

Egenremiss dygnet runt
Har du svårt att ordna en remiss och redan är färdigutredd i ditt hemlandsting så kan du skicka en egenremiss eller ringa och prata med någon av våra erfarna sjuksköterskor. Det enklaste är att du loggar in med BankID och fyller i vårt frågeformulär. Detta kan du göra dygnets alla timmar. Därefter blir du kontaktad under kontorstid eller kallad direkt för en mottagningstid.
Fritt vårdval i Sverige
Vi tar emot patienter från hela Sverige utan remisstvång, utan specialistvårdsremiss och utan betalningsförbindelse.
Du betalar som vid offentliga sjukhus.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-17.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Besök med remiss: 200:- / frikort
Besök utan remiss: 400:- / frikort
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 400:- / frikort