08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Axelluxationer i ungdomen och nu en till axelluxation

Hej,
Min högeraxel gick ur led vid 3 tillfällen under en 10-årsperiod när jag var 15-25 år. Sen hände ingenting på 20 år, ingen instabilitet eller smärta, förutom att jag har tappat en hel del rörlighet vad gäller utåtrotation i axeln.

De senaste åren har jag dock fått först vänster och sen höger axel ur led i ganska våldsamma skidolyckor. Senaste gången (2 år sedan) med en fraktur i axeln, som dock läkte bra. Jag har rehabtränat ordentligt hos en bra sjukgymnast och har fortfarande ingen instabilitet eller smärta. Jag fortsätter att vara mycket aktiv med bl a skidåkning och är orolig för att axlarna ska gå ur led igen när jag åker skidor. Det gör så himla ont varje gång, det är lång rehab och varje gång tappar jag mer rörlighet. Mina frågor är 1) bör jag överväga operation och 2) kan en ortos som håller ner armen (tex donjoy sully) skydda vid ett fall under skidåkning?
Med vänlig hälsning,
J

När axelleden går ur led efter ett trauma så är den vanligaste orsaken att ett ledband på framsidan av axelleden har lossnat från ledskålens kant.
Våldsamma olyckor leder sannolikt till lite större skador. När axeln ligger ur led länge efter olyckan så kan även detta leda till lite större skada.
När axelleden har luxarat efter en mindre olycka och du omedelbart fått axelleden på plats så är sannolikt skadorna i axelleden små.
Otrosen Don Joy Sully Shoulder Stabilizer förhindrar att du lyfter armen utåt. Sannolikt kommer då risken för att du luxerar axeln minska, men funktionen i axelleden kommer också att minska.
Risken för att axelleden skall hoppa ur led en gång till är sannolikt inte speciellt stor. Rent generellt är risken för axelluxationer ganska liten hos patienter över 40 år. Upplever du att axeln är stabil och du inte har några smärtor så är det nog onödigt att operera axeln.

Axeln har gått ur led
När axeln går ur led hamnar ledhuvudet vid sidan av ledskålen

Etiketter:

Egenremiss dygnet runt
Egenremisser är till för dig som önskar komma till oss utan remiss och betala själv för vården. Vi tar emot egenremisser från patienter i hela Sverige.
Du betalar högst 750:- i patientavgift för ett nybesök. Du loggar in via BankID och fyller i ett frågeformulär. Detta frågeformulär lagras som en ”Egenremiss” i vårt journalsystem och är en journalhandling.
Fritt vårdval i Sverige
Vi har avtal med Region Stockholm vilket innebär att du betalar patientavgifter som inom den offentliga sjukvården. Frikort gäller. Vi tar emot remisser från läkare, sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-16.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Nybesök, remiss från husläkare: 200:- / frikort
Återbesök / övriga remisser: 400:- / frikort
Privatbesök utan remiss: 750:- / frikort gäller ej
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 400:- / frikort