08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Axeln ur led 10 gånger

Hej det är så här under 4-5 år har min axel gått ur led 10 gånger men vet ej vad jag ska göra åt det. Den känns så instabil. Den hänger ner känns som den ska ur led när som helst. Borde jag operera eller ? Vad finns det för risker? Jag klarar ej av detta.

Ibland blir axelleden blir instabil efter någon form av olyckshändelse där axelleden går ur led.  Man ramlar, åker omkull på skidor, blir tacklad under en fotbollsmatch m.m. Är startskottet för en problematisk instabilitet en olycka, så är det vanligen en ledbanskskada (Bankartskada). I andra fall börjar instabiliteten utan att man kan minnas någon riktig orsak. Detta beror vanligen på överrörlighet (hyperlaxitet). En ledbanskada, Bankartskada, behöver oftast opereras hos yngre individer. Orsaken till att man opererar dessa Bankartskador är att axelleden skadas varje gång ledkulan går ur led.  Skadornas storlek i axelleden tenderar att öka ju fler urledvridningar man har och om axelleden ligger ur led under under lång tid innan man får den på plats. Vid en hyperlaxitet så brukar man sällan ha problem med att ledkulan fastnar ur led. Den glider ur och glider tillbaka i ledskålen. Därför blir det inte några stora skador i axelleden. Vid en hyperlaxitet så kan man oftast behandla problemet med en långvarig sjukgymnastik, kombinerad med daglig egenträning. I vissa fall fungerar inte rehabiliteringen. Då är operation ett alternativ. / Carlos Rivero Siri

Egenremiss dygnet runt
Har du svårt att ordna en remiss och redan är färdigutredd i ditt hemlandsting så kan du skicka en egenremiss eller ringa och prata med någon av våra duktiga sjuksköterskor. Det enklaste är att du loggar in med BankID och fyller i vårt frågeformulär. Detta kan du göra dygnets alla timmar. Därefter blir du kontaktad under kontorstid eller kallad direkt för en mottagningstid.
Fritt vårdval i Sverige
Vi tar emot patienter från hela Sverige utan remisstvång, utan specialistvårdsremiss och utan betalningsförbindelse.
Du betalar som vid offentliga sjukhus.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

08-55 11 04 22

Telefontider
Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00