08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Kortisoninjektion och blodsocker.

Jag har fått kortisoninjektion i axeln för kalkaxel och läst att detta förlänger verkningstiden till flera veckor för kortisonet jämfört med tabletter.

Min fråga är hur lång tid det tar för kortisonet från en injektion att lämna kroppen? Några dagar efter en injektion kan tydligen blodsockret höjas. Hur lång tid påverkar kortisoninjektionen blodsockret? Tacksam för svar. Maria

Verkningstiden för kortisonet varierar beroende på vilken typ av kortison som injicerats. Om man sprutar in kortison i knäleden så får man en tydlig höjning av blodsockret hos de flesta patienter med typ 1-2 diabetes under 2-3 dagar. En enda injektion av kortison in i axelleden har inte visat sig ge någon höjning av blodsockret. Upprepade injektioner in i axelleden med några dagars mellanrum ger dock en blodsockerhöjande effekt hos diabetiker.

Jag känner inte till några studier där man specifikt har studerat blodsockret efter kortisoninjektioner som man får i axelledens slemsäck, bursa subakromiale. Men det är klokt att ändå antaga att kortisoninjektionen möjligen kan höja blodsockret i 2-3 dagar efter injektionen. /Carlos Rivero Siri

Egenremiss dygnet runt
Har du svårt att ordna en remiss och redan är färdigutredd i ditt hemlandsting så kan du skicka en egenremiss eller ringa och prata med någon av våra duktiga sjuksköterskor. Det enklaste är att du loggar in med BankID och fyller i vårt frågeformulär. Detta kan du göra dygnets alla timmar. Därefter blir du kontaktad under kontorstid eller kallad direkt för en mottagningstid.
Fritt vårdval i Sverige
Vi tar emot patienter från hela Sverige utan remisstvång, utan specialistvårdsremiss och utan betalningsförbindelse.
Du betalar som vid offentliga sjukhus.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

08-55 11 04 22

Telefontider
Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00