08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Opererad för SLAP-skada i axeln

Jag har gjort 2 st axeloperationer. Första var för nästan exakt 1 år sen. Då gick de in och såg att jag har en SLAP-skada som de fixade och även brosk som de tog bort.

Fick efter detta ingen axellås utan en så kallad mitella som jag skulle ha i 3 månader dygnet runt.
Vilket jag har hört i efterhand är fel.
Min skadade axel gjorde fortfarande ont så i Måndags gick de in igen. För att läkaren trodde att det var stora bicepssenan som krånglade. Ser nu på journalen att han skrivit att SLAP-skadan inte läkt och att suturen sitter löst och det finns ett tydligt glapp i övre Labrum. Men att han bestämmer att gå vidare till att göra tenodes på långa biceps senan där han gör en tenodese av en ganska sliten och tunn lång bicepssena. Klipper och syr fast bicepsenan lite längre ner.
Min fråga är.
Kan min första operation den skadan läkas fortfarande eller behövs en ny operation i framtiden och hur lång tid brukar det ta för att läka på ett ungefär?

En SLAP-skada innebär att den övre delen av axelledens ”menisk” eller labrum har lossnat.
SLAP-skador hos yngre individer beror oftas på ett kraftigt trauma, elle på många upprepade små trauman. Hos äldre individer är SLAP-skadan en del av ett normalt åldrande i axelleden, och är vanligen en del av en impingementsjukdom.
Med stigande ålder försämras ”meniskens” blodförsörjning, varför förutsättningarna att skadan skall läka in efter en operation minskar.
Det är visat att närmare 50% av opererade SLAP-skador lossnar efter en operation av en SLAP-skada.
En del kirurger är därför restriktiva med att reparera SLAP-skador hos patienter äldre än 35 år. Det brukar ofta räcka med en enklare operation, där man bara går in och slipar bort lite ben från skulderbladstaket (akromioplastik) och struntar i labrum.
Men detta är en bedömning som görs från fall till fall. En känsla av att axeln är instabil kan tala starkt för en reparation av labrum, även hos lite äldre patienter.

Det är inte ovanligt att ha en nedsatt funktion i axelleden upp till ett år efter en operation, men de många brukar känna sig bättre redan inom 3 månader efter operationen.

Boka privattid dygnet runt
Egenremiss är till för dig som önskar komma till oss utan remiss och betala själv för vården. Vi tar emot egenremisser från patienter i hela Sverige.
Du betalar högst 750:- i patientavgift för ett nybesök. Du loggar in via BankID och fyller i ett frågeformulär. Detta frågeformulär lagras som en ”Egenremiss” i vårt journalsystem och är en journalhandling.
Fritt vårdval i Sverige
Vi har avtal med Region Stockholm vilket innebär att du betalar patientavgifter som inom den offentliga sjukvården. Frikort gäller. Vi tar emot remisser från läkare, sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-16.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Nybesök, remiss från husläkare: 250:- / frikort
Återbesök / övriga remisser: 250:- / frikort
Privatbesök utan remiss: 750:- / frikort gäller ej
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 250:- / frikort