08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00
  • Hem
  • Ny fråga
  • Jag besväras av värk i höger axel 1 vecka efter menstruationen.

Jag besväras av värk i höger axel 1 vecka efter menstruationen.

Hej,
Jag besväras av värk i höger axel sedan över fyra år tillbaka. Smärtan är inte resultat av något trauma mot axeln.

Värken kommer varje månad, framförallt nattetid, och varar under cirka två veckor. Värken kommer regelbundet vid i stort sett samma tidpunkt varje månad, cirka en vecka efter menstruation. Värken medför inga rörelseinskräkningar, oftast har jag ingen specifik smärtpunkt (ibland har jag en smärtpunkt där bicepssenan fäster) utan det är en molnande värk i axeln och i bland i skuldran som strålar ut i armen. Fram till för ett år sedan behandlade jag värken med Voltaren men jag har nu påbörjat en utredning av min axelvärk. Jag har fått göra magnetkamra av axeln som inte visade något speciellt. Jag har även gjort ultraljud över båda mina axlar (dock vid en tidpunkt när jag inte hade ont i axeln) som visade vätska i en slemsäck, i övrigt normala axlar. Jag träffade en axelspecialist i februari som hänvisade mig till sjukgymnastik. Jag tränar axeln och kroppen cirka två gånger per vecka, dessutom går jag på massage en gånger månad. Jag har därefter träffat en ny axelspecialist som säger sig inte kunna hjälpa mig då han aldrig hört talas om något liknande. Eftersom jag har svårt att tänka mig att leva ett liv där jag har värk med sömnstörningar halva månaden undrar jag nu om du kan hjälpa mig? Tacksam för svar! Mvh Josefin

Om du kan röra axeln helt fritt utan att smärtorna förändras så låter det inte som om det är axelleden som är problemet.
Ibland kan smärta från ex. diafragma (andningsmuskeln) orsaka en axelsmärta. Det kallas för ”refererad smärta” eller ”Frenicus smärta”. Denna sitter nästan alltid runt ovansidan av höger axel och strålar inte ned i handen. Den kan bero på bl.a. gallvägsproblem, leverproblem och endometrios.

Att en skada i en muskel eller muskelfäste kan yttra sig som en refererad smärta är inget ovanligt. En smärta från en skada i ex. supraspinatussenans fäste i själva axeln kan stråla ut i fingrarna eller till skulderbladen.

Kvinnor som har en högersidig axelsmärta som är direkt relaterad till själva menstruationsfasen i menstruationscykel kan ha något som kallas för ”diafragmal endometrios”. Axelsmärtan accentueras då vid varje menstruation, ibland även vid ägglossningen.

I ditt fall så låter det som om smärtan är relaterad till menstruationscykeln, men inte till menstruationer. Kommer smärtan i samband med ägglossningen kan man fundera på ”prostaglandin utlöst” smärta.

Smärtans cykliska förlopp och koppling till en speciell fas i menstruationscykeln gör att du kanske skall prata med en gynekolog.

Egenremiss dygnet runt
Egenremisser är till för dig som önskar komma till oss utan remiss och betala själv för vården. Vi tar emot egenremisser från patienter i hela Sverige.
Du betalar högst 750:- i patientavgift för ett nybesök. Du loggar in via BankID och fyller i ett frågeformulär. Detta frågeformulär lagras som en ”Egenremiss” i vårt journalsystem och är en journalhandling.
Fritt vårdval i Sverige
Vi har avtal med Region Stockholm vilket innebär att du betalar patientavgifter som inom den offentliga sjukvården. Frikort gäller. Vi tar emot remisser från läkare, sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-16.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Nybesök, remiss från husläkare: 200:- / frikort
Återbesök / övriga remisser: 400:- / frikort
Privatbesök utan remiss: 750:- / frikort gäller ej
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 400:- / frikort