08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

AC-ledsluxation grad 2 för en vecka sedan

Hej! Krashade ganska våldsamt med cykeln på en triathlontävling för 1 vecka sedan.

AC-ledsluxation grad 2 (ca 6-8 mm förskjutning av clavikeln) och en fraktur på nyckelbenet (CC-ligamenttet har rivit loss en bit av klavikeln med ringa felställning).
Röntgen kontroll efter 48 h visat oförändrat läge. Haft armen immobiliserad 1 vecka. Nu är planen försiktig aktiv mobilisering till smärtgräns utan rörelser över horisontalplan och utan att röra armen mot motsatt axel.
Har redan nu dag 1 inga problem med detta utan känner endast ett molande över nyckelbensfrakturen vid flexion till ca 80-90 grader. Ingen smärta över AC-leden (som dock är lite öm vid palpation).
Planen vidare är ny röntgen om ca 10 dagar. Om oförändrat läge får jag gå igång med fri mobilisering utan belastning, vilket ortopederna här nog tänkt sig i 3-5 veckor. Vad jag förstår är prognosen god.
Men hur snart är det ok att springa, cykla och simma? Sitter redan nu på cykel inomhus med armen i mitella, men när kan jag börja cykla ute om jag håller mig till vägar med minimal risk för olyckor och tar det lugnt? Antar att simningen är det som kommer sist pga belastningen på AC-leden vid frisim, men vad är en rimlig tidshorisont sett till att det är en grad 2 luxation och jag i princip varit smärtfri sedan dag 2? Är anmäld till Köpenhamns Ironman 20/8 (6 veckor efter olyckan) – antar att det inte är tillrådligt att ställa upp där?

Förloppet vid En AC-luxation grad 1-2 är högst varierande men också i de allra flesta fall godartat.
Professionella fotbollspelare i NFL är i spel i genomsnitt efter 9 dagar vid en grad 1-2 luxation i AC-leden. En svensk motorcrossförare på elitnivå kanske väntar en 3-4 veckor, men det är nog lite beroende på personlighet och smärttålighet vad som fungerar.

Etiketter:

Egenremiss dygnet runt
Har du svårt att ordna en remiss och redan är färdigutredd i ditt hemlandsting så kan du skicka en egenremiss eller ringa och prata med någon av våra duktiga sjuksköterskor. Det enklaste är att du loggar in med BankID och fyller i vårt frågeformulär. Detta kan du göra dygnets alla timmar. Därefter blir du kontaktad under kontorstid eller kallad direkt för en mottagningstid.
Fritt vårdval i Sverige
Vi tar emot patienter från hela Sverige utan remisstvång, utan specialistvårdsremiss och utan betalningsförbindelse.
Du betalar som vid offentliga sjukhus.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

08-55 11 04 22

Telefontider
Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00