08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

AC-ledsluxation grad 2 för en vecka sedan

Hej! Krashade ganska våldsamt med cykeln på en triathlontävling för 1 vecka sedan.

AC-ledsluxation grad 2 (ca 6-8 mm förskjutning av clavikeln) och en fraktur på nyckelbenet (CC-ligamenttet har rivit loss en bit av klavikeln med ringa felställning).
Röntgen kontroll efter 48 h visat oförändrat läge. Haft armen immobiliserad 1 vecka. Nu är planen försiktig aktiv mobilisering till smärtgräns utan rörelser över horisontalplan och utan att röra armen mot motsatt axel.
Har redan nu dag 1 inga problem med detta utan känner endast ett molande över nyckelbensfrakturen vid flexion till ca 80-90 grader. Ingen smärta över AC-leden (som dock är lite öm vid palpation).
Planen vidare är ny röntgen om ca 10 dagar. Om oförändrat läge får jag gå igång med fri mobilisering utan belastning, vilket ortopederna här nog tänkt sig i 3-5 veckor. Vad jag förstår är prognosen god.
Men hur snart är det ok att springa, cykla och simma? Sitter redan nu på cykel inomhus med armen i mitella, men när kan jag börja cykla ute om jag håller mig till vägar med minimal risk för olyckor och tar det lugnt? Antar att simningen är det som kommer sist pga belastningen på AC-leden vid frisim, men vad är en rimlig tidshorisont sett till att det är en grad 2 luxation och jag i princip varit smärtfri sedan dag 2? Är anmäld till Köpenhamns Ironman 20/8 (6 veckor efter olyckan) – antar att det inte är tillrådligt att ställa upp där?

Förloppet vid En AC-luxation grad 1-2 är högst varierande men också i de allra flesta fall godartat.
Professionella fotbollspelare i NFL är i spel i genomsnitt efter 9 dagar vid en grad 1-2 luxation i AC-leden. En svensk motorcrossförare på elitnivå kanske väntar en 3-4 veckor, men det är nog lite beroende på personlighet och smärttålighet vad som fungerar.

Etiketter:

Egenremiss dygnet runt
Egenremisser är till för dig som önskar komma till oss utan remiss och betala själv för vården. Vi tar emot egenremisser från patienter i hela Sverige.
Du betalar högst 750:- i patientavgift för ett nybesök. Du loggar in via BankID och fyller i ett frågeformulär. Detta frågeformulär lagras som en ”Egenremiss” i vårt journalsystem och är en journalhandling.
Fritt vårdval i Sverige
Vi har avtal med Region Stockholm vilket innebär att du betalar patientavgifter som inom den offentliga sjukvården. Frikort gäller. Vi tar emot remisser från läkare, sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-16.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Nybesök, remiss från husläkare: 200:- / frikort
Återbesök / övriga remisser: 400:- / frikort
Privatbesök utan remiss: 750:- / frikort gäller ej
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 400:- / frikort