08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Kraftig axelsmärta sedan 6 månader

I början av mars drabbades jag av kraftig axelsmärta när jag var på praktik på en medicinavdelning som arbetsterapeutstudent.

Det var en del fysiskt tunga arbeten där som jag själv tror orsakade smärtan. Kan inte påstå att jag var speciellt vältränad och skrev samtidigt mitt examensarbete parallellt som gjorde att jag hade en del stillasittande arbeten.
Smärtan var så pass intensiv under och efter praktiken att jag hade svårt att sova, klä på och av mig, tvätta mig och allmänt sköta min ADL.

Smärtan ökade mer och mer ju mer jag ansträngde mig under dagen vilket var aktiviteter jag innan klarade utan problem som att laga mat,stända handla mat etc. Vanligt hushållsarbete ex. Smärtan blev då värre ju mer jag lyfte min arm utfrån sidan av kroppen eller om jag lyfter upp axlarna mot huvudet.
När smärtan var som intensivast kunde jag inte höja armen mer än ca 45 grader från sidan av kroppen.
Smärtan var väldigt lokalt endast i vänster sida av axeln upp mot halsen,nyckelben och skuldra alltså trapezius muskeln. Har inte strålande eller stickande känsla längs med armen eller handen utan endast axeln.

Nu 6 månader senare är det bättre men har fortfarande ont. Dagar jag är mer aktiv som att promenera hela dagen +14000 steg får jag väldigt ont i axeln medan dagar jag tar det lugnare är jag nästan smärtfri. Smärtan ökar beroende på vad jag gör, ex nu när vi flyttar tycker jag att smärtan ökat något men det har blivit bättre än det var för 5 månader sedan.

Har fått sjukgymnastik akupunktur, laser övningar och tycker det hjälper men har inte fått nån diagnos mer än att det är myalgi men jag funderar på om det är impingement till följd av överbelastning?

Undrar hur länge jag behöver gå med detta och om jag kommer bli återställd? Blir jag bra inom ett år? Läker det ut av sig själv?

För det påverkar mig psykiskt att ha ont och begränsar mig i mitt liv. Saker jag vill göra vet jag att det är en balansgång mellan vad jag vill och mer smärta. Påverkar även mitt val av jobbmöjligheter eftersom vissa inriktningar inom arbetsterapi är tyngre än andra ex är psykiatrin inte lika fysiskt ansträngande som inom kommunen med äldredomomsorg. Är rädd att jag kanske gör det värre i axeln om jag bytar jobb? Har detta begränsat mig i mina jobbmöjligheter?

Är operation aktuellt? Kortisonsprutor? Röntgen eller vad?
Förstår att fortsatt sjukgymnastik är viktigt men undrar om jag behöver mer hjälp.

Är jättetacksam för svar.

Med tanke på att du haft ont så pass länge kan det vara befogat med en röntgenundersökning och en remiss till en ortopedspecialist. Kortisoninjektionen ger i de flesta fall inte någon långvarig effekt, men är väldigt bra för att ställa diagnos.
I 20-årsåldern är impingement mindre vanligt. Vid impingement brukar smärtan stråla ned i yttre delen av överarmen. I 20-årsåldern kan impingement vara sekundär till en överrörlighet i axeln.

Smärtor som sitter runt nyckelbenet och strålar upp mot nacken kan ibland vara orsakade av problem med inre eller yttre nyckelbensleden.

De allra flesta problematiska smärttillstånd i axelleden läker ut med tiden. Denna utläkning går snabbare sjukgymnastik och patienterna blir också bättre av sjukgymnastik.
En förutsättning för att sjukgymnastiken skall fungera är dock att du får rätt diagnos. En möjlighet är naturligtvis att du får träffa en axelspecialist, om detta är vanskligt att få till kan en magnetkameraundersökning av axelleden vara ett alternativ.

Egenremiss dygnet runt
Har du svårt att ordna en remiss och redan är färdigutredd i ditt hemlandsting så kan du skicka en egenremiss eller ringa och prata med någon av våra duktiga sjuksköterskor. Det enklaste är att du loggar in med BankID och fyller i vårt frågeformulär. Detta kan du göra dygnets alla timmar. Därefter blir du kontaktad under kontorstid eller kallad direkt för en mottagningstid.
Fritt vårdval i Sverige
Vi tar emot patienter från hela Sverige utan remisstvång, utan specialistvårdsremiss och utan betalningsförbindelse.
Du betalar som vid offentliga sjukhus.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

08-55 11 04 22

Telefontider
Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00