08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Axelluxation och skadad muskel

Hej Jag ramlade och fick en mycket kraftig axelluxation 10/12 2011. Efter ca 8 veckor och efter sjukgymnast bedömning/träning så upplevde jag ingen jätte förbättring mina rörelser.

Efter många om och men så fick jag komma till ortopeden på mitt sjukhus (ett mindre). Där fick jag en cortisonspruta i axeln samt remiss för MR. Nu har svaret kommit och jag har fått MR svaret av läkaren. Svaret som jag fick var att det var en bristning i muskulaturen samt ett svullet ledband samt en skada på Scapula. Inga direkta åtgärder enligt denna ortoped. Hon hade samtalat med sin kollega som kunde “lite mer” om axelskador och som bedömde att det var att vänta på självläkning. Är det en korrekt bedömning? Jag är 40 år och aktiv inom tennis och golf och det rör sig om höger axel / skulderblad. Det har ändå gått 3 månader nu och jag är instabil i vissa lägen samt har ont i vissa rörelser.

Om du är 40 år, högaktiv och drabbats av en “rotatorcuffruptur” så bör du träffa en axelspecialist. Felmarginalen vid bedömning av MR bilder ligger sällen över 5-10%.  Instabiliteten kan sannolikt förklaras av en insufficient rotatorcuff och den lilla benskadan på scapula (“bony Bankart”?). Bägge delarna kan destabilisera axeln.   De flesta svenska ortopeder har goda kunskaper om behandlingen av en akut axelinstabilitet.  Råkar du ut för en ny  luxation eller om ditt träningsprogram inte ger någon effekt och instabilitetskänslan / smärtan kvarstår trots målmedveten och långvarig träning (6 månader) så bör du nog bedömmas av en erfaren ortoped eller en axelspecialist. 

MVH Carlos Rivero Siri

Etiketter:,

Egenremiss dygnet runt
Har du svårt att ordna en remiss och redan är färdigutredd i ditt hemlandsting så kan du skicka en egenremiss eller ringa och prata med någon av våra duktiga sjuksköterskor. Det enklaste är att du loggar in med BankID och fyller i vårt frågeformulär. Detta kan du göra dygnets alla timmar. Därefter blir du kontaktad under kontorstid eller kallad direkt för en mottagningstid.
Fritt vårdval i Sverige
Vi tar emot patienter från hela Sverige utan remisstvång, utan specialistvårdsremiss och utan betalningsförbindelse.
Du betalar som vid offentliga sjukhus.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

08-55 11 04 22

Telefontider
Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00