08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Dålig kraft i armen efter axelluxation

För en månad sen ramlade jag ner dör trappen hemma och landade på axeln som hoppade ur led. Åkte till sjukhuset där de gungade tillbaka axeln i rätt läge när jag låg på mage. De röntgade före men inte efter.

Jag har fått rörelser av sjukgymnast. Mitt problem är att jag har så ont. Inte där axeln hoppade ur utan vid alla muskelfästen, hela armen och ner i handen, samt skulderbladet. Jag har ingen känsel i överarmen, som känns bedövad, samtidigt som det gör ont om jag trycker. Armen är som om den vore låst vid kroppen. Triceps hänger. Borde jag uppsöka läkare eller är det en vanlig process? Lena, 52 år. 

Patienter som är över 50 år gamla och drabbats av smärtor och  rörelsesvårigheter (nedsatt till 50%)  i axelleden efter ett skuldertrauma har i 50% av fallen en större eller mindre rotatorcuffruptur  (50-50-50 regeln). Lite större rotatorcuffrupturer skall opereras, helst inom några veckor, men det går att göra senare. En axelluxation hos en patient över 50 år är vanligen en mer  komplicerad skada än hos en 20 åring.

Det låter som om du både fått en nervskada och/eller en rotatorcuffuptur. Att inte kunna lyfta armen en månad efter ett axeltrauma är ett alarmerande symptom.

NERVSKADA; Nervskadan utreds med nevrofysiologi för att se omfattningen (detta är inte så bråttom eller väldigt viktigt). Vanligen har nervus axillaris drabbats och denna brukar läka av sig självt i de flesta fall. Nervus axillaris aktiverar den starka deltamuskeln. Nervus axillaris försörjer också huden utanför axelleden med nervfibrer, så skadas nerven så kan detta område bli bedövat. De flesta patienter får tillbaka muskelfunktionen i deltamuskeln inom 3-6 månader, men många får en bestående domningar (som man får leva med). Handläggningen är likartad för andra typer av nervskador.

ROTATORCUFFSKADA; Denna utreds med en magnetkameraundersökning (MR). Magnetkameraundersökning av axelleden bör utföras inom en vecka. /Carlos Rivero Siri specialist i ortopedi, axelkirurg.

Axeln har gått ur led
När axeln går ur led hamnar ledhuvudet vid sidan av ledskålen

Egenremiss dygnet runt
Egenremisser är till för dig som önskar komma till oss utan remiss och betala själv för vården. Vi tar emot egenremisser från patienter i hela Sverige.
Du betalar högst 750:- i patientavgift för ett nybesök. Du loggar in via BankID och fyller i ett frågeformulär. Detta frågeformulär lagras som en ”Egenremiss” i vårt journalsystem och är en journalhandling.
Fritt vårdval i Sverige
Vi har avtal med Region Stockholm vilket innebär att du betalar patientavgifter som inom den offentliga sjukvården. Frikort gäller. Vi tar emot remisser från läkare, sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-16.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Nybesök, remiss från husläkare: 200:- / frikort
Återbesök / övriga remisser: 400:- / frikort
Privatbesök utan remiss: 750:- / frikort gäller ej
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 400:- / frikort