08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Ont i axeln efter en scapulafraktur

Hej har nu fått 4 st kortisoninjektioner detta har dock ej hjälpt. Smärtan kvarstår värst är det vid belastning eller när man skall sova kan absolut inte sova på denna axel. Så sömnen har blivit mycket lidande av detta . Har varit på återbesök med resultat av ytterligare en spruta i ett senfäste. Vad borde vara en rimlig åtgärd av denna axel?

”Frisk man som föll den 2014-07-16 och ådrog sig en scapulafraktur med lätt dislokation. Konservativt behandlad. Inget ledengagemang i frakturen. Inledningsvis gick sjukgymnastiken bra och patienten blev successivt förbättrad avseende smärta och rörlighet. Började jobba 25 % och gjorde en rörelse med armen på jobbet då han skulle klättra upp på en stege, inget större trauma men efter detta mer ont och smärtan har nu suttit i i drygt 6 veckor, successivt sämre avseende både smärta och rörlighet. Har ett mer och mer inskränkt rörelseomfång, framförallt besvär med abduktion och utåtrotation och vilovärk. Klarar precis att arbeta 25 % med anpassade arbetsuppgifter.
Lokalstatus

Höger axel: Lätt palpöm från ventral och dorsalsidan över leden. Mycket lätt palpömhet över scpaulaspetsen kring frakturområdet. Ingen palpabel frakturhak och ingen instabilitet. Aktiv rörlighet: Flexion 170° bilateralt. Abduktion 100°. Utåtrotation 30° jämfört med 85° vänster sida. Inåtrotation till sacrum jämfört med TH6 vänster sida. Smärta i ändlägena. Förut några grader mer utåtrotation passivt än aktivt men mycket tydligt skillnad jämfört med vänster sida. Bedöms som kapselstelhet. Smärta vid provokation i ändlägena. God kraft i rotatorcuffmuskulatur.
Bedömning/Åtgärd

I första hand misstanke om frusen skuldrautveckling. Patienten får en intraartikulär kortisoninjektion via mottagningen och sätts upp för att få 3 nya via röntgen med 2 veckors mellanrum. Därefteråt besök. Förlänger patientens sjukskrivning och skickar hem till patienten. Tar också en röntgenbild för att se att det verkligen inte är komplikation till frakturen som ställer till detta. Röntgen utfaller väsentligen som väntat, frakturspalten synts fortfarande men det har tillkommit kallus och ingen stor felställning. Tolkar det som en frusen skuldra och behandlar patienten för detta och därefter återbesök till undertecknad.”

En scapulafraktur i din ålder innebär oftast att din axelled utsatts för ett tämligen kraftigt trauma och andra strukturer än just skulderbladet kan ha skadats. Hos yngre patienter är labrum och bicepsankaret mer utsatt för skador än ändra strukturer. Hos medelålders eller äldre patienter är rotatorcuffskador vanligare. I enstaka fall kan man ibland se en nervinklämning (n.suprascapularis) efter en scapulafraktur. Man får förmoda att man uteslutit en rotatorcuffruptur med hjälp av ultraljudsundersökning eller MR-undersökning.  Har man väl uteslutit en rotatorcuffskada så verkar det vettigt att påbörja en sjukgymnastisk behandling. / Carlos Rivero Siri, spec. ort. 

Vid frusen axel krymper ledkapseln
Vid frusen axel blir ledkapseln inflammerad, förtjockad och krymper
Boka privattid dygnet runt
Egenremiss är till för dig som önskar komma till oss utan remiss och betala själv för vården. Vi tar emot egenremisser från patienter i hela Sverige.
Du betalar högst 750:- i patientavgift för ett nybesök. Du loggar in via BankID och fyller i ett frågeformulär. Detta frågeformulär lagras som en ”Egenremiss” i vårt journalsystem och är en journalhandling.
Fritt vårdval i Sverige
Vi har avtal med Region Stockholm vilket innebär att du betalar patientavgifter som inom den offentliga sjukvården. Frikort gäller. Vi tar emot remisser från läkare, sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

Om oss

Kontaktinformation

Telefontid måndag till fredag 08.00-16.00

Telefon: 08-55 11 04 22
Fax: 08-55 11 04 24
E-post: info@sodermalmsortopedi.se

Adresser

BESÖKSADRESS
Fatburs Brunnsgata 15-17
Egen ingång från utsidan av fastigheten.

POSTADRESS
Södermalms ortopedi
Fatburs Brunnsgatan 17
118 28 Stockholm

Avtal med Region Stockholm


Du betalar som vid ett offentligt sjukhus
Nybesök, remiss från husläkare: 250:- / frikort
Återbesök / övriga remisser: 250:- / frikort
Privatbesök utan remiss: 750:- / frikort gäller ej
Uteblivet besök: 400:- / frikort gäller ej
Operation: 250:- / frikort