08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00

Operation av nedre bicepsseneruptur?

Jag har av ortoped fått konstaterat distal bicepsruptur som hände igår 21/8. Det jag överväger är operation eller inte.

Armen fungerar helt ok nu och jag märker ingen större skillnad mot innan. Vissa lägen kan kännas obehagligt, men ingen större smärta utan mer ömt.
Vad jag förstår finns det viss risk med operation, nerver m.m. Rent kosmetiskt bryr jag mig inte. Jag arbetar som tjänsteman, inget fysiskt arbete således.
Jag tänker mig oavsett ägna mig åt sjukgymnastik för att bygga upp det skade området. Har ni något råd gällande operation eller inte, för-nackdelar.
Tacksam för svar.
Mvh CS

De långsiktiga vinsterna i form av förbättrad styrka och funktion är marginella efter en operation av det nedre bicepsfästet om man jämför med att inte operera och sätta fast den nedre bicepssenan. Rent generellt kan man säga att ju mindre din bicepsmuskel är desto mindre är vinsten av en operation där man sätter fast det avrivna bicepsfästet.
Biceps böjer och utåtroterar (supinerar) i armbågen.
Efter en bicepsruptur kommer böjfunktionen i armbågen på sikt kompenseras av andra armbågsböjande muskler.
Supinationen, som används när du skruvar, är den funktion där man märker en viss skillnaden efter en bicepsruptur.
Men det beror lite på vilken typ av yrke du har. Är du elektriker eller har ett yrke där du använder mycket skruvande rörelser (supination) kan du märka en försvagning efter en bicepsruptur.

Operationen där man sätter fast det rupturerade nedre bicepsfästet har ändå en stadig frekvens mindre och större komplikationer (20-30%). Frekvensen permanenta komplikationer efter en operation av nedre bicepsfästet är dock låg, och ligger på ett par procent.

Jag har under hela min karriär som ortopedkirurg aldrig träffat en patient som söker för smärtor, kramper eller dålig funktion några år efter en nedre bicepsruptur som behandlats utan operation.
Detta kan bero på att patienterna lärt sig leva med sin bicepsruptur, eller att bicepsrupturen på sikt inte ger ett märkbart funktionsbortfall.

Tränar patienten mycket styrka, jobbar som elektriker eller har ett montörsjobb där skruvande rörelser (supination) används dagligen (ex. elektriker eller montörer) så kan operationen trots allt vara befogad.

Egenremiss dygnet runt
Har du svårt att ordna en remiss och redan är färdigutredd i ditt hemlandsting så kan du skicka en egenremiss eller ringa och prata med någon av våra duktiga sjuksköterskor. Det enklaste är att du loggar in med BankID och fyller i vårt frågeformulär. Detta kan du göra dygnets alla timmar. Därefter blir du kontaktad under kontorstid eller kallad direkt för en mottagningstid.
Fritt vårdval i Sverige
Vi tar emot patienter från hela Sverige utan remisstvång, utan specialistvårdsremiss och utan betalningsförbindelse.
Du betalar som vid offentliga sjukhus.
Lagen om fritt sjukhusval för öppenvård i Sverige innebär att du kan söka öppenvård fritt i hela Sverige.
Oavsett vilket landsting du är mantalskriven i så är du välkommen till oss.

08-55 11 04 22

Telefontider
Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-17.00